19 Ağustos 2010 Perşembe

Alemin Guti Yaşlı, Guti Haz. Beşiktaş'lı


Haset, insan doğasındaki en enteresan ihtiraslardan, en insana uzak duygulardan biri. Bazen çekememezlik insana bildiğini unutturuyor, asla söylenmeyecek sözler söyletiyor.

Türk futbolunun üç büyüğü olarak kabul edilen takımların hepsinin kendine özgü bir kültürü vardır. Fenerbahçe kendini diğerlerinden ayrı gören bir kibre sahiptir. Fenerbahçe güçlüdür, egemendir, cumhuriyettir, basar parayı alır onlara göre (!)

Beşiktaş yıllar yılı kendi yağıyla kavrulan bir büyük takım siluetini koruyarak gelmiştir bugünlere. Özkaynak düzeni, endüstriyel futbol karşıtlığı, başka bir cumhuriyet ya da imparatorluk ilan etmek yerine halkın takımı olma duygusu kaplamıştır benliğini. Rakiplerinin basar parayı alırız politikasına inat, çok daha büyük bir tevazu ile kafa tutmuştur onlara. Örneğin Ortega'nın ''korkak tavuk'' olarak akıllarda kaldığı sezonu bizim kepçenin golüyle şampiyon kapatmıştır.

Gelgelelim bu transfer sezonunda işler biraz tersine döndü. Beşiktaş Guti, Quaresma gibi yıldızları kadrosuna katarken, bugün gündeminde Robinho adı geçerken, ezeli rakipleri bunun çok gerisinde kaldılar. Fakat Beşiktaş'ın bu atılımının daha da üzerine çıkmaya çalışacakları yerde (doğru rekabet bunu gerektirirken) Beşiktaş'ı aşağı çekme, yaptıklarına tu-kaka damgası vurma çabasındalar.

Sürekli aba altından sopa göstererek, aşikar edilemeyen bir çekememezliği dışa vuran yandaş medya bu harekatın en büyük destekçisi. Buna son ve en çarpıcı örnek de Hürriyet gazetesi yazarı Meriç Tunca'nın kaleme aldığı bir yazı. Neymiş efendim, ''alex yaşıyor, diğerleri ölü (!) imiş.

Gelen yabancı oyuncularla Alex'in kıyaslanmasından bıkmış olacak ki, bu patlamayı köşesine yansıtmış Tunca. Delgado, Tabata, Lincoln, Arda, hepsi bu patlamadan nasibini almış. Fakat bu zincirin son halkası Tunca'nın egosunun futbol bilgisinin üzerine ne kadar çıktığının göstergesi. Yazıda Alex'in çimlere gömeceği iddia edilen son isim Guti Hernandez. Evet evet, bizim bildiğimiz Guti.

Hani şu dünya üzerinde kulüpler bazında kaldırmadık kupa bırakmamış, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük takımlarından birinin efsanesi olmayı başarmış olan Guti. Alex'in Fenerbahçe kariyeri üzerinden verilen istatistiklere buradan Guti istatistikleri ile cevap verirsek sanıyoruz ki haksız rekabet olur, bu yüzden işin istatistiki boyutuna girmeyelim hiç. Oynadığı tek takımı söylemek Guti'nin künyesi için yeterli olacaktır. Los Galacticos'un değişim gösterdiği 3 süreçte de takımın bir parçası olmayı Raul ile birlikte başarabilen tek oyuncu olan Guti ile Avrupa'da oynadığı en büyük kulüp Parma olan Alex'i aynı cümle içerisinde kullanmak bile Guti'ye hatrı sayılır bir tazminat ödemenizi gerektirebilir.

Bir de yazıdaki bir cümle var ki, aynen şöyle.

''Görmemişin Guti'si olmuş, çekmiş, bilmemnesini kopartmış'' demeden önce size Alex'in bırakın Brezilya Milli Takımı'ndaki istatistiklerini, sadece Fenerbahçe'de tarihe geçen bazı rakamlarını vereyim;''

Biz futbolu, rekabeti severken okuduğumuz satırlar bunlardan çok daha adamakıllı idi oysa, yazanlar da bundan çok daha adamdı. Görmemişin Guti'si olmuş tabirini kullanabilen bir spor yazarının (!) ve türevlerinin, hatta bu çekememezlik silsilesi içine dahil olmuş herkesin Guti gibi bir oyuncuya olan 'görmemişlikleri' aşikardır. Korkarız Guti futbolu bıraktığında ne onlar, ne biz, ne de dünya futbol sahnesi yeni bir Guti görebilecek kadar şanslı olabileceğiz

Eleştirirken sizden önce bu işi yapanlara saygı duymanızı önererek bir noktaya daha parmak basalım. Fenerbahçe'nin kendisini diğerlerinden ayrı görme sebebi, aslında Fenerbahçeli olmayan herkesin Fenerbahçe'ye karşı beslediği limitsiz antipatidir. Bu antipatiyi yaratan ise tam olarak bu şuursuz tavırlardır. Ya da penaltı noktasına kazılan çukurların ruhunuza işlemiş kalıntıları olabilir, bilinmez.

Şimdi bizim için Guti'yi o siyah beyaz forma içinde izleme zamanı, futbol adına sizlere de tavsiye ederiz. Ancak bir uyarı: Guti'nin arapasları takip etmesi zor numaralardır. İzleyende boyun fıtığı, baş dönmesi vs. yan etkiler yaratabilir. Tamam Guti sizde oynamıyor ama yine de ikaz edelim, Guti'niz başınız oynamasın sonra...

Hiç yorum yok: