24 Kasım 2009 Salı

Tehlikeli Oyun ! Dikkat !

Toplamda 42 arkadaşımızın farklı cezalar almasını takiben bu hafta bazı medya kuruluşlarında TFF'nin Spor Yasası ile ilgili çalışmalar yaptığı anlatıldı.

Bugün bir internet sitesinde planlanan yasanın bir taslağını görme şansım oldu.
Şike vb suçlar ile ilgili mücadele, ceza kalemleri benim uzmanlık alanım değil, yeterli mi yetersiz mi bilemem ama bir konu var ki hepimizin bir şekilde canını yakacak. (Eğer öncesinde farkındalık oluşmaz ise).

Bu yasayı oluşturanlar holiganizm ile mücadele eden 7 Avrupa ülkesinin kanunlarını incelediklerini ve onlardan esinlendiklerini iletmişler. Ben İngiltere, İsviçre ve Hollanda kanunlarını inceledim. Holiganizme karışmışların yurtdışı maçlarından 5 gün önce pasaportlarını karakola teslim etmeleri, maç saatlerinde karakolda bulunma gibi kanunlar bazılarında var. Ama hiç bir ülke "küfür eden taraftar"ı holigan statüsüne almamış. Bizim yasa taslağında küfür eden taraftar 2 yıl maçlara giremeyecek, maç saatlerini karakolda geçirecek, takımının yurtdışı maçı var ise, yurtdışına çıkamayacak.
Kimse "e küfür etmesinler" o zaman falan, filan demesin.
Sahada futbolcu küfür ediyor.
Kamerada Spor Müdürü küfür ediyor.
Hakem eskisi küfür ediyor.
Yorumcu canlı yayında küfür ediyor.
Yönetici küfür ediyor.
Taraftar etmesin.
Futbolcu edince cezası 2, bilemedin 3 hafta.
Taraftar edince 2 sene.
Spor Müdürü edince cezası bile yok.
Kaldı ki, bu cezadan payınızı almak için küfür etme zorunluluğunuz olmadığını örneğin Alen'in aldığı cezadan görebilirsiniz. Birileri bir şekilde maç sonrası 2 yıl maça girememe hakkınınızı elinden alabillir, takımınızın maçı oynanırken "bir yere gitme mecburiyeti" gibi nahoş bir vaziyet yaratabilir, siz küfür bile etmemişken.
Tüm bu yasaklar içinde en kolay çarpıtılacak madde bence bu.

Ve yine, kaldı ki, küfür insani bir zaaftır. Şiddet gibi değildir. Rakip taraftarlara saldırmayı, sahaya yabancı madde atmayı belirli bir ceza kapsamına alabilirsiniz ama küfür böyle değildir. Televizyon programlarında bile gördüğünüz gibi, tamamen alakasız bir noktada ağzınızdan kaçabilir. (Bakınız Turgay Şeren).

Taraftar olarak, küfürün "holiganizm" yasası kapsamına alınmasına karşı çıkıyorum. Dünyanın hiç bir ülkesinde bu suç değildir. İlla ki bunu suç olarak almak istiyorsanız, cezamın "küfür eden futbolcu"dan fazla olmasını kabul etmiyorum. Eğer benim küfür ettiğim de kamera görüntüleri ile sabitse, illa ki bana bundan ceza kesmek istiyorsanız, ben de 2, bilemediniz 3 hafta maksimum ceza almak istiyorum.

Futbol Federasyonu'nu, aziz önderleri Aziz Yıldırım'ın büyük hayali "küfürü bitirmek" yerine futbola daha müspet katkılarda bulunmak için çaba göstermeye davet ediyorum.
-Türkiye'de neden tüm büyük takım maçları gece oynanıyor? (diğer tüm liglerde gündüz oynanır maçların geneli)(bu saçmalığınız yüzünden maça gelebilecek ailelerin ayağını maçlardan keserek bir şekilde şiddete katkıda bulunduğunuzun farkında mısınız?)
-Türkiye Süper Ligi'ndeki takımların stadlarının, sahalarının kalitesi inceleme yaptığınız hangi 7 Avrupa ülkesine denk?
-Türkiye Süper Ligi'ndeki hakemlerin uluslararası kabul görürlüğü inceleme yaptığınız hangi 7 Avrupa ülkesine denk?
-Türkiye Süper Ligi'ndeki oyuncu ve TD maaşları-vergilendirmesi inceleme yaptığınız hangi 7 Avrupa ülkesinden düzgün?
-Medya-hakem yorumcusu-tv yayını kontrolünüz inceleme yaptığınız hangi 7 Avrupa ülkesinden düzgün?
-Türkiye Süper Ligi yayın değeri (uluslararası) inceleme yaptığınız hangi 7 Avrupa ülkesinden yüksek?

Okan Arcan.

Not: Okan Arcan Abim'e teşekkürlerimi sunarım. Çok güzel aydınlatıyor bu konularda bizleri.

1 yorum:

besiktAsiruh dedi ki...

İş Beşiktaş olunca, hele ki taraftarı olunca 360 derece dönüyor ibreler... Geçen sezon küfür meselesinin saniyeler ile ölçüldüğü zamanlarda da üzerimize çok geldiler. Bu konu hakkındada Okan Arcan Abimiz bir başlıkta belirtmişti İngiltere'deki tribün kültürünü. Ve en masumu karşılaştırma yapıldığında Beşiktaş Tribünleri idi. Şimdi ise A.. desen tutuklanacak durumdayız. Biliyorlar oyunlarını bozduklarımızı iyice yükleniyorlar. Üzerine birde yönetimsel olarak taraftar yalnız bırakılınca bırakın 2'yi 4 sene bile verirler gıyabında.

Düzenlemelerin sürekli Avrupa'ya göre yapılmasıda işin basitliğini gösteriyor bence. Hiç bir şekilde Avrupa standartlarında olmayan Türk futboluna Avrupai ceza yöntemleri sürmek, kişi yada kurumun acizliği bence...
Ayrıca maçların gündüz saatinde oynatılması gerekli artık. Kış saatine geçmişiz hala saat 20:00'de maçlar başlatılıyor. Yap gündüz saati, çek aileleri tribünlere bak gör o zaman düzeni. Sistem otomatik olarak yok eder zaten küfürü. Edeni değil, küfürü... Çünkü en etmeyen insanı bile çileden çıkartacak eyyamları yapanlarda kendi bünyelerindeki Spor basını, Hakemi, Yorumcusu...